Skip to content

Komposztált marhatrágya a virágzó kert titka

A komposztált marhatrágya lehet az a extra hozzáadott adalék, amitől a kerted évről évre hatalmas terméshozammal fog megajándékozni téged.

Ez a természetes trágya rengeteg tápanyaggal gazdagítja a talajt, javítja a szerkezetét, és biztosítja a növények számára a fejlődéshez szükséges alapvető elemeket. Fedezd fel a komposztálás előnyeit a marhatrágya kapcsán és tudd meg, hogyan varázsolhatod kerted paradicsommá!

Mi a komposztált marhatrágya?

A komposztált marhatrágya nem más, mint szarvasmarha trágya, amelyet komposztálási folyamaton esnek át. A komposztálás során a trágya lebontódik, ami tápanyagokban gazdag, morzsalékos anyagot eredményez.

A kertészkedés szerelmesei számára a komposztált marhatrágya igazi kincsnek számít.

Ez a folyamat nemcsak a tápanyagok koncentrációját növeli, de elpusztítja a kártevőket és a gyommagvak egy részét is.

A komposztált marhatrágya előnyei:

 • Tápanyagban gazdag: A komposztált marhatrágya nitrogénben, foszforban, káliumban és számos mikroelem ben gazdag, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez.
 • Javítja a talaj szerkezetét: A komposztált szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a víztartó képességét, a levegőztetést és a vízelvezetést. Ez puhábbá és morzsálhatóbbá teszi a talajt, ami ideális a növények gyökerei számára.
 • Hosszantartó hatás: A komposztált tápanyagai lassan oldódnak ki a talajba, így a növények egész tenyészidőszakon át hasznosíthatják azokat.
 • Környezetbarát: a szervasmarhatrágya természetes trágya, amely nem károsítja a környezetet.
 • Sokoldalú: az érett marhatrágya használható zöldségek, virágok, fák, cserjék és gyep trágyázására is.

Hogyan használjuk a komposztált marhatrágyát?

A komposztált marhatrágya használatának számos módja létezik:

 • Ültetési trágya: Keverjünk össze komposztált marhatrágyát a talajjal ültetés előtt, hogy a növények megkapják a szükséges tápanyagokat a növekedéshez.
 • Mulcsozás: Terítsünk szét komposztált marhatrágyát a növények köré talajtakaróként, hogy megőrizzük a nedvességet, elnyomjuk a gyomokat és javítsuk a talaj minőségét.
 • Komposztálás: a szerves marhatrágya kiváló komposztanyag, amely nitrogént és szerves anyagot biztosít a komposztálóhalomhoz.

Fontos megjegyzések:

 • Ne használjunk friss marhatrágyát a kertben, mert az kiégetheti a növényeket.
 • Ha nem otthon készítjük el, akkor mindig megbízható forrásból vásároljunk.
 • A vásárolt terméket használata előtt olvassuk el a címkén található utasításokat.
 • A témával kapcsolatos részleteket a tragyafarm.hu oldalon olvashatsz.

Hogyan készül a komposztált marhatrágya?

A marhatrágya kiváló komposztanyag, amely rengeteg tápanyaggal gazdagítja a talajt. Fontos azonban betartani néhány szabályt a komposztba történő bekeveréskor, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat és a nem kívánt baktériumok szaporodását.

Komposztált marhatrágya komposztálás során jött létre.
Komposztált marhatrágya a komposztálás segítségével állítható elő.

Szükséges anyagok:

 • Marhatrágya (friss vagy komposztált)
 • Szalma, száraz levelek vagy faforgács (szénforrás)
 • Víz
 • Hőmérő (opcionális)

Lépések:

 1. Válasszunk megfelelő helyet a komposztálóhalomnak: Válasszunk egy napos, jól szellőző helyet a kertben. A komposztálóhalom mérete a rendelkezésre álló marhatrágya mennyiségétől függ.
 2. Készítsünk alapot: Kezdjük szalmával, száraz levelekkel vagy faforgácscsal (szénforrás) egy 30 cm vastag réteg lerakásával.
 3. Adjunk hozzá marhatrágyát: A marhatrágya mennyisége a komposztálóhalom méretének 25%-át tegye ki. A friss marhatrágyát keverjük össze szalmával vagy más szénforrással 1:1 arányban.
 4. Nedvesítsük meg a komposztot: A komposzt nedvességtartalma ideális esetben olyan legyen, mint a jól kicsavart szivacs. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet.
 5. Ismételjük a rétegezést: Folytassuk a marhatrágya és a szénforrás réteges lerakását, amíg a komposztálóhalom meg nem telik.
 6. Forgassuk meg a komposztot: Rendszeresen forgassuk meg a komposztot gereblyével vagy ásóval, hogy biztosítsuk a levegőztetést és a hőmérséklet emelkedését. A komposzt akkor van kész, ha sötétbarna színű, morzsás állagú és kellemes földes illata van. Ez a folyamat akár 3-6 hónapot is igénybe vehet.
 7. Hőmérséklet-ellenőrzés (opcionális): A komposzt hőmérsékletének ideális esetben 50-65 °C között kell lennie a baktériumok optimális aktivitásához. Ha a hőmérséklet túl alacsony, adjunk hozzá több szénforrást. Ha túl magas, adjunk hozzá vizet vagy forgassuk meg gyakrabban a komposztot.

Fontos megjegyzések:

 • Ne használjunk friss marhatrágyát a komposztban, mert az kellemetlen szagokat okozhat és vonzza a legyeket.
 • Ne tegyünk húst, csontot, tejtermékeket vagy zsírt a komposztba.
 • Ne tegyünk gyommagvasakat a komposztba, mert azok kicsírázhatnak.

A komposztált marhatrágya hatékony és környezetbarát módja a talaj javításának és a növények egészségének megőrzésének. A fenti lépések betartásával könnyen elkészíthetjük saját komposztunkat marhatrágya felhasználásával. Próbáld ki te is a kertedben, és gyönyörködj a buja zöldségekben, pompás virágokban és egészséges gyümölcsökben!

Olvasd el korábbi cikkünket, hogy milyen a marhatrágyából készült granulátum.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért fontos a tápanyag-utánpóltás?

Idővel a föld elfárad, nem lesz termékeny. Ekkor jön számításba a komposztált marhatrágya.