Skip to content

Marhatrágya használata lépésről lépésről és 3 tipp

Marhatrágya használata elsőre egyszerűnek tűnhet, de mégis kellő körültekintésre van szükség az alkalmazásához: se túl kevés, se túl sok nem jó.

A marhatrágya évszázadok óta használt természetes trágya, amely rengeteg tápanyagot és szerves anyagot juttat a talajba, javítva annak szerkezetét és termékenységét. Ez a sokoldalú talajjavító tökéletes választás a zöldséges- és virágoskertek számára, ha egészséges és buja növényeket szeretnénk termeszteni.

Marhatrágya használata

A marhatrágya többféleképpen is használható a kertben. Leggyakrabban a talajba forgatják be ültetés előtt, de komposztba is keverhető, vagy talajtakaróként is használható.

 • Talajba forgatva: Ha friss marhatrágyát használ, fontos, hogy hagyjuk érlelni legalább 6 hónapig, mielőtt a talajba forgatnánk. Ez segít megelőzni a gyökerek égési sérüléseit. Az érett marhatrágya bármikor beforgatható a talajba, de a legjobb, ha ősszel, ültetés előtt tesszük ezt. Egyszerűen szórjuk szét a marhatrágyát a talajon, majd forgassuk be ásóval vagy rototillerrel.
 • Komposztba keverve: A marhatrágya kiváló komposztanyag. Segít kiegyensúlyozni a komposzt nitrogéntartalmát, és gyorsítja a bomlási folyamatot. Csak keverje össze a marhatrágyát más szerves anyagokkal, például száraz levelekkel vagy konyhai hulladékkal.
 • Talajtakaróként: A marhatrágya kiváló talajtakaró, amely segít megőrizni a talaj nedvességét, elnyomni a gyomokat és megakadályozni az eróziót. Egyszerűen terítsen egy 5-10 cm vastag réteget marhatrágyát a növények köré, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a szárakhoz.
Marhatrágya használata ásóval a legegyszerűbb
Marhatrágya használata alkalmával célszerű célszerszámot használni, például ásót

Marhatrágya használatának előnyei:

 • Tápanyagban gazdag: A marhatrágya nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokban. Ezek a tápanyagok elősegítik a növények növekedését, virágzását és terméshozamát.
 • Javítja a talaj szerkezetét: A marhatrágya szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a víztartó képességét és a vízelvezetését. Ez különösen fontos a homokos vagy agyagos talajok esetében. A szerves anyagok lebontása során a talajban élő mikroorganizmusok populációja is növekszik, ami tovább javítja a talaj egészségét.
 • Hosszantartó hatás: A marhatrágya lassabban bomlik le, mint a műtrágyák, így hosszabb ideig biztosítja a tápanyagokat a növények számára. Ez azt jelenti, hogy kevesebbszer kell trágyázni a kertjét.
 • Környezetbarát: A marhatrágya természetes trágya, amely nem károsítja a környezetet. Valójában segíthet javítani a talaj minőségét és csökkenteni a vegyszerek szükségességét.

Tippek a marhatrágya használatához!

 • Mindig érett marhatrágyát használjon. A friss marhatrágya gyökérégést okozhat.
 • Ne vigyen ki túl sok marhatrágyát egyszerre. Túladagolás esetén a marhatrágya nitrogéntúltöltést okozhat a növényekben.
 • A marhatrágyát ne érintkeztesse a növények szárával, mert ez rothadáshoz vezethet.
 • Ha nem biztos benne, hogyan használja a marhatrágyát, forduljon helyi kertészethez vagy mezőgazdasági szakértőhöz.

Marhatrágya használata függ az összetételétől!

A marhatrágya hatékony és környezetbarát módja a kert talajának javításának. A fenti tippek követésével Ön is élvezheti a marhatrágya számos előnyét.

Milyen összetétellel rendelkezik a marhatrágya?

Makrotápanyagok:

 • Nitrogén (N): 0,5-3% A nitrogén a növények számára elengedhetetlen tápanyag, amely serkenti a növekedést és a zöld lombozat fejlődését.
 • Foszfor (P): 0,3-1% A foszfor fontos a gyökérfejlődéshez, a virágzáshoz és a termésképződéshez.
 • Kálium (K): 0,5-2% A kálium segít a növények vízfelvételében, és szerepet játszik a betegségekkel szembeni ellenállóképességben.
marhatrágya vizsgálat egy jó lehetőség az elemzésre.
Marhatrágya vizsgálattal bebizonyosodhatunk, milyen összetételű a szerves trágya.

Mikrotápanyagok:

A marhatrágya használata számos előnnyel jár, hiszen rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz, amelyekre a növényeknek csak kis mennyiségben van szükségük a növekedéshez. Ezek közé tartoznak a kalcium, magnézium, kén, vas, cink, réz és mangán.

Szerves anyag:

A marhatrágya jelentős mennyiségű szerves anyagot tartalmaz, amely javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét. A szerves anyagok lebontása során a talajban élő mikroorganizmusok populációja is növekszik, ami tovább javítja a talaj egészségét.

Nedvességtartalom:

A marhatrágya nedvességtartalma 20-80% között változhat. A friss marhatrágya nedvesebb, míg az érett marhatrágya szárazabb.

pH:

A marhatrágya pH-ja enyhén lúgos, 7-8 között mozog.

Fontos megjegyezni, hogy a marhatrágya összetétele csak becslés, és a valóságban eltérhet. A pontosabb összetétel meghatározásához talajvizsgálatot kell végezni.

A marhatrágya használata kiemelten jó megoldás, hiszen értékes talajjavító, amely számos előnnyel jár a kert számára.

A talajpusztulás ellen kiválóan alkalmazható a marhatrágya, hiszen a tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag marhatrágya javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét és termékenységét. Ez egy hatékony és környezetbarát módja a kert talajának javításának, és kiváló választás a zöldséges- és virágoskertek számára.