Skip to content

Marhatrágya granulátum: Milyen válasszak 2024-ben?

A marhatrágya granulátum egyre népszerűbb a kertészek körében, és nem ok nélkül. Ez a koncentrált, szerves trágyázási megoldás számos előnnyel jár a növények és a talaj számára egyaránt.

A talajjavítás a kizsákmányoló mezőgazdasági művelés, és a háztáji konyhakerti tevékenység miatt elengedhetetlen. Erre a célra kiválóan alkalmasak a szerves tárgyak, a különböző iparilag előállított granulátumok is. Ebben a cikkünkben a szervasmarhatrágyából készült granuláknak járunk utána. hogy a lehető legoptimálisabban tudjunk választani a boltok polcáról magunk számára terméket.

Mi a marhatrágya granulátum?

A marhatrágya granulátum szárított, fermentált, majd pellet formára préselt szarvasmarha trágya. Ez a folyamat koncentrálja a tápanyagokat, és könnyen kezelhetővé teszi a trágyát. Emellett a talajba való kijuttatása is sokkal könnyebb, melynek előnyeit a pellet formájának köszönheti.

Kesztyű marhatrágya granulátom
Kesztyűvel fogjuk meg a marhatrágya granulátomot.

Így akár kesztyűs kézzel kiskertben vagy akár nagyipari mezőgazdaságban megfelelő tárolóedények segítségével gyorsan és cseppmentesen lehet kijuttatni a megművelendő földbe, illetve földre.

Célszerű a manapság divatos „nem nyúlok, nem bolygatom a földet” módszerrel csak a talajfelszínre kiszórni, ami az időjárás hatására (eső, szél) szépen bemosódik, illetve felaprózódik a talajba.

A marhatrágya granulátum előnyei:

 • Első és legfontosabb előnye, hogy szerves anyagban gazdag és ezáltal javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartóképességét. Plusz öröm, hogy mindezek mellett növeli a termőképességet.
 • Az említett talajba kijuttatási előnyei miatt kiváló természetes tápanyagforrás, mivel lassan bomlik, fokozatosan biztosítva a tápanyagokat a növények számára (Nitrogén, Foszfor, Kálium és nyomelemek).
 • Biztonságos: A magas hőmérsékletű kezelés során elpusztulnak a gyommagvak és a kórokozók.
 • Szagtalan: Nincs kellemetlen szaga.
 • Könnyű felhasználás: Egyszerű kiszórni, akár vetőgéppel is.

A marhatrágya granulátum használata:

Nagyon fontos a megfelelő talaj előkészítés, emiatt az ültetés vagy vetés előtt keverjük a talajba. Ezzel is megakadályozva a növények trágya általi kiégését.

Mobilitása is abban rejlik, hogy a növényeink növekedési időszakában egyszerűen a köré tudjuk szórni, majd öntözéssel szépen le tudjuk „bomlasztani”. Ennek okán könnyen bejut a talajba, táplálja a növényeinket.

Ezekre mindig figyelj oda, ha szerves trágyát juttatsz a talajba:

 • Mindig kövessük az adott termékhez mellékelt adagolási útmutatót, illetve tapasztaljuk ki mi is a legjobb megoldásokat, informálódjunk.
 • Vigyázzunk a mennyiséggel, mivel az sem jó ha túl kevés, de az sem, ha túl sok, mivel például a túlzott használat negatív hatásokat is okozhat.
 • Fontos, hogy ne csak a granulát használjuk, hanem keverjük össze, vegyítsük otthon előállított komposzttal. Erről bővebben a komposztálás szabályai című cikkben lehet olvasni.
 • Mire szeretnénk használni? Ezért nagyon fontosak a felhasználási cél is. Különböző típusú marhatrágya granulátumok kaphatók, attól függően, hogy szántóföldi növényekhez, zöldségekhez, gyümölcsfákhoz vagy dísznövényekhez fogja használni.
 • Tápanyag-összetétel a megfelelő választást segítheti elő. Ezt minden esetben a termék oldalán kell feltöltenie a gyártónak, nekünk meg ott kell keresni. Ha nincs feltüntetve, akkor az eladót kell kérdezni a beszerzési helyen. Ergo így ellenőriznünk kell a termék címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a marhatrágya granulátum a szükséges tápanyagokat tartalmazza a növényei számára.
 • Teljes biztonsággal meg ki kell számolnunk a mennyiséget is, hogy mennyi marhatrágya granulátumra lesz szüksége a terület mérete alapján.

A marhatrágya granulátum beszerzése:

 • Kertészeti boltok: A legtöbb kertészeti boltban kapható marhatrágya granulátum. A kiszolgáló személyzet segíthet a megfelelő termék kiválasztásában. Ámde itt is figyeljünk oda, hogy termék és termék összetétel közt is van különbség, nemcsak az ár. Azt az ár / érték arányt keressük, ami a legoptimálisabb nemcsak a pénztárcánknak, hanem a kertünknek vagy a mezőgazdasági művelésünknek, vállalkozásunknak.
 • Gazdaboltok: A gazdaboltok szélesebb választékot kínálhatnak marhatrágya granulátumból, beleértve a professzionális felhasználásra szánt termékeket is. Ezeknek az alkalmazását célszerű megkérdezni a gazdabolt alkalmazottjaitól, mit ajánlanak, mi a legjobb, tényleg az ár számít?
 • Online áruházak: Számos online áruházban is kapható marhatrágya granulátum. A vásárlás előtt érdemes összehasonlítani az árakat és a szállítási költségeket. Többek között, ha fontos a környezetvédelem, a fenntarthatóság, akkor ildomos a legközelebbit választani és onnan rendelni vagy elmenni érte.

Népszerű márkák Magyarországon, de ez nem ajánlat:

 • Tribu
 • Stallatico
 • Marha-Jó

Trágyateszt a tragyafarm.hu -n!

Ha szerves trágya terméktesztek vagy ajánlott termékek érdekelnek, akkor látogass el az e célból Trágyafarm: minden, ami talajjavítás és tápanyag-utánpótlás weboldalra.

Továbbá keress minket kérdéseiddel a „Kapcsolat” menü pontra kattintva.

Marhatrágya granulátummal a kertünk dúsabb, zöldebb és egészségesebb lesz!