Skip to content

Érett marhatrágya: 5 tipp miért jó?

Az érett marhatrágya egy kiváló talajjavító, amely számos előnnyel jár a kertben és a farmon. A cikkünkben bemutatunk 5 tippet miért is jó?

Gazdag tápanyagokban, javítja a talajszerkezetet és növeli a vízmegkötő képességet, ami egészségesebb növényeket eredményez.

5 tipp az érett marhatrágya használatához:

  1. Komposztáljuk be: A marhatrágya komposztálása gyorsítja a bomlási folyamatot és hőtermelést okoz, ami elpusztítja a kártevőket és a gyommagvak nagy részét. Keverjük össze a trágyát szalma, falevél vagy más szénforrással a komposztálás során.
  2. Jól érleljük: A marhatrágyának teljesen be kell érnie, mielőtt a kertben használnánk. Ez általában néhány hónapot vagy egy évet is igényelhet. A teljesen érett trágya sötétbarna színű, morzsalékos állagú és kellemes, földes illatú.
  3. Helyesen alkalmazzuk: A marhatrágyát ne ássuk be közvetlenül a talajba a növények gyökerei alá, mert ez megégetheti őket. Ehelyett terítsünk szét egy vékony réteget a talaj felszínén, és hagyjuk, hogy a téli esőzések és hóolvadás beszivárogjon.
  4. Tavaszi ültetéshez: Az érett marhatrágya kiváló talajtakaró a tavaszi ültetéshez. A talajtakaró segít megőrizni a nedvességet, elnyomni a gyomokat és szabályozni a talajhőmérsékletet.
  5. Őszi talajjavításhoz: Az érett marhatrágya beépítése a talajba ősszel javítja a talajszerkezetet a téli hónapok során. Ez segít a vízmegkötésben és a tápanyagok jobb felszívódásában a tavaszi növekedési szezonban.

Mindig érett marhatrágyát használjunk a kertben

Fontos megjegyzés: A friss marhatrágya nem alkalmas közvetlen talajtakarásra vagy a növények gyökerei alá ásásra, mivel magas ammóniaszintje károsíthatja a növényeket.

szarvasmarha trágya kiváló tápanyag
A képen szarvasmarha szerű lényeg láthatóak.

Hogyan érik be a marhatrágya?

A marhatrágya beérési sebességét számos tényező befolyásolja, beleértve a hőmérsékletet, a nedvességet, a levegőztetést és a szén-nitrogén arányt. Az érés felgyorsítása érdekében a következőket tehetjük:

Hőmérséklet: A marhatrágya gyorsabban érlelik meleg időben. Ideális a komposztálás 15-30 °C közötti hőmérsékleten. Ha hidegebb az idő, a komposztálás lassabb lesz.

Nedvesség: A marhatrágyának nedvesnek, de nem ázottnak kell lennie a komposztálás során. Ha a komposzt túl száraz, adjunk hozzá vizet. Ha túl nedves, forgassuk át a komposztkupacot, hogy jobban levegőzzön.

Levegőztetés: A marhatrágyának jól szellőző komposztládába kell kerülnie. Ez biztosítja az oxigén áramlását, ami szükséges a lebontó baktériumok munkájához. Forgassuk át a komposztkupacot rendszeresen, hogy javítsuk a levegőztetést.

Szén-nitrogén arány: A marhatrágyának ideális szén-nitrogén aránya 25:1. Ez azt jelenti, hogy minden 25 rész szénhez 1 rész nitrogénre van szükség. Ha a szén-nitrogén arány túl magas, adjunk hozzá nitrogénforrást, például zöldhulladékot vagy trágyát. Ha a szén-nitrogén arány túl alacsony, adjunk hozzá szénforrást, például száraz falevelet vagy szalmát.

Gyorsítószerek: Számos komposztgyorsító áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a marhatrágya gyorsabb beérésében. Ezek a termékek általában baktériumokat vagy enzimeket tartalmaznak, amelyek felgyorsítják a lebontási folyamatot.

Komposztálási módszerek: Különböző komposztálási módszerek alkalmazhatók a marhatrágya beérésének felgyorsítására. A forró komposztálás a leggyorsabb módszer, de a hideg komposztálás is hatékony lehet. Többek közt ide tartozik a komposztált marhatrágya is.

A marhatrágya beérési ideje néhány hónaptól egy évig terjedhet a fenti tényezőktől függően. A komposzt rendszeres ellenőrzésével és a szükséges módosításokkal gyorsíthatjuk a beérési folyamatot.